Play-Icon

2024-05-22

Reportage från Anturadagen 2024

16 maj på SPACE i Stockholm blev Anturadagen 2024 en strålande succé och en höjdpunkt för Anturas kunder, partners och medarbetare. Evenemanget bjöd på en inspirerande dag med fokus på AI, engagerande praktikfall, mycket nätverkande och massor av glädje. Vår skicklige moderator Kristian Luuk ledde evenemanget för tredje året i rad, ackompanjerad av vårt husband Augustifamiljen. Dagen avslutades med en fantastisk stand-up show av Jesper Rönndahl, som fick publiken att skratta högt. Här är hela reportaget.

En inspirerande samling människor

Projektledare, portföljledare och branschfolk samlades på SPACE för en dag fylld av inspiration, kunskap och nätverkande. Anturadagen har blivit en efterlängtad årlig tradition inom projekt- och portföljstyrning. Kristian Luuk lovade att evenemanget skulle bli både lärorikt och underhållande, och han höll sitt löfte med råge. Lokalen, dekorerad i Anturas grafiska profil och med en imponerande 100 m² skärm i 8K-upplösning, skapades en fantastisk atmosfär från start.

AI-Resan: Från 2001 till Framtiden

Årets tema var högaktuellt: AI. Peter Kurzwelly, en av Sveriges främsta AI-experter och COO för AI Sweden, inledde dagen med en inspirerande tidsresa från början av 2000-talet till framtiden. Han fokuserade på AI:s utveckling och dess växande påverkan på företag och samhälle, och gav insikter i hur företag och individer kan förbereda sig för en alltmer AI-driven värld.

Kundernas transformationsresor

Antura används av många av Sveriges mest framstående företag och organisationer inom både privat och offentlig sektor. Årets praktikfall visade på bredden och mångsidigheten i användningen av verktyget.
 
Först ut var Tekniska verken i Linköping, ett kommunalägt energi- och VA-bolag med visionen att skapa världens mest resurseffektiva region. Kristian Lundberg, chef för Projekt och utredning, och Johan Hall, senior verksamhetsutvecklare för affärsområdet värme och kyla, delade med sig av hur de använt Antura i sju år och vilka positiva effekter de upplevt. Dessutom belyste de den strategi de har använt vid införandet av verktyget och bjöd på en inblick i deras övergripande plan för fortsatt utveckling och användning.
 
Därefter fick vi höra om fastighetsbolaget Victoriahem, som tar hand om 40 000 familjers hem i 31 kommuner. Dan Mårtensson, fastighetsutvecklingschef på Victoriahem berättade om hur de använder Antura för att driva närmare 1 000 investerings- och underhållsprojekt årligen, och de utmaningar och lärdomar de stött på under implementeringen av verktyget i organisationen.

Det sista praktikfallet presenterades av Stefan Warnberg, Project Support Manager på Swedavia, som äger, driver och utvecklar ett nätverk av tio flygplatser från Kiruna i norr till Malmö i söder. Stefan, som jobbat 25 år på Swedavia, delade med sig av sina erfarenheter av att ha använt Antura i tolv år och betonade vikten av att ta allt steg för steg för att lyckas med implementeringen och användningen av verktyget i organisationen.

Anturas presentationer

Att öka kundvärdet med AI

Anturas egna keynote handlade om hur man kan öka kundvärdet med AI. Mattias Andersson, VD på Antura, tillsammans med flera andra medarbetare presenterade Anturas olika AI-satsningar. De visade bland annat hur AI förbättrar produktiviteten och kvaliteten inom olika områden, inklusive produktutveckling. En AI-genererad utbildningsfilm visades som exempel på hur AI kommer att kunna skapa ett stort värde för kunderna. De klargjorde tydligt att AI är en integrerad del av vår strategi framåt för att fortsätta leverera högkvalitativa produkter och tjänster åt våra kunder.

Produktnyheter i Antura

När det var dags att presentera produktnyheterna var det Anturas produktchef Niklas Knutsson, tillsammans med Emma Fykén, seniorkonsult på Antura, som demonstrerade de senaste nyheterna. De visade bland annat en integrerad AI-assistent i Antura och hur den kommer att kunna användas för att optimera affärsnyttan för våra kunder. De demonstrerade även de viktigaste nyheterna i verktyget, både funktioner som redan släppts under året och sådana som är på väg.

AI-hörnan

Efter presentationen om produktnyheter fick deltagarna under pausen testa de kommande AI-funktionerna i Antura ute i mingelytan vid Anturas AI-hörna. Många av deltagarna var intresserade av att veta hur de kan använda dessa funktioner för att underlätta för deras användare.

Informationssäkerhet – viktigare än någonsin

Sedan var det dags för Patrik Strömbeck, Anturas CISO, som tillsammans med Anturas Director Product Development Yvonne Stenberg, Korp Thidrandir CTO och Support Manager Emil Thörn, höll i en mycket intressant presentation om informationssäkerhet och varför det är viktigare än någonsin. De belyste informationssäkerhet utifrån olika aspekter och hur omvärldsläget påverkar frågan. De lyfte också fram vilka lagar och regelverk som är viktiga att ha koll på och vad Antura gör inom detta område.

AI-Workshop och Paneldebatt

På eftermiddagen var det återigen dags för Peter Kurzwelly att äntra scenen för att hålla i en interaktiv AI-workshop och paneldebatt. Deltagarna fick via Mentimeter-funktion i sina mobiler beskriva typiska utmaningar och Peter tillsammans med panelen diskuterade hur man med hjälp av AI kan lösa en del av dessa problem. Panelen bestod av Ann-Sofie Källman från Haninge kommun, Henrik Näslund från Skellefteå kommun och Niklas Kylvåg från Öresundskraft.

Antura Awards

En av dagens höjdpunkter var Antura Awards. Prisutdelningen där organisationer som implementerat Antura på ett föredömligt sätt uppmärksammas. Årets vinnare av Best Implementation Award Public Sector blev Telge-koncernen, vilket var en tuff utmaning då både Region Skåne och Kristianstads kommun också var finalister. Duni fick ta emot priset för Best Implementation Award inom Private Sector, där CJ Automotive och Flower också var finalister. Kristian Luuk presenterade juryns motivering och delade ut priserna, ackompanjerad av Augustifamiljens vinnarfanfar. 

Stort grattis till vinnarna av årets upplaga av Antura Awards!

Best Implementation Award 2024, Public Sector: Telge

Best Implementation Award 2024, Private Sector: Duni

Underhållning och överraskningar

Augustifamiljen, tillbaka som husband för andra året i rad, satte stämningen genom hela dagen med sin fantastiska musik. En minnesvärd stund var när Kristian Luuk överraskade med att bjuda upp David Spjuth, seniorkonsult på Antura, för att sjunga U2:s klassiker "With or Without You". Publiken älskade det oväntade inslaget och David gjorde en imponerande prestation.
 
Vid avslutningsceremonin överraskade Kristian Luuk alla genom att bjuda upp Jesper Rönndahl på scenen för en utmaning i kluriga frågor mot en deltagare från publiken. Vinnaren blev Viktor Peterson från Nexer Group, som vann ett kit med Antura-merchandise. Därefter passade bandet Augustifamiljen, med kapellmästare Stefan Sporsén, på att skoja lite med Kristian Luuk. De hade tagit fram en AI-genererad låttext som de satte musik till. Kristian fick i uppdrag att sjunga låten, med uppbackning av Jesper Rönndahl i refrängerna. Även publiken sjöng med i refrängerna, vilket skapade en härlig stämning.

Stand-up Comedy

Efter en fullspäckad dag avslutades Anturadagen med en fantastisk stand-up show av Jesper Rönndahl. Hans humor och vassa kommentarer fick alla att skratta och var ett perfekt avslut på en minnesvärd dag.
 
Anturadagen 2024 bekräftade återigen sin status som ett ledande evenemang för alla intresserade av projektledning och innovation. Med ett relevant tema, inspirerande talare och en perfekt balans mellan nytta och underhållning, blev dagen en stor succé. Många av deltagarna har hört av sig efteråt med lovord, och för att nämna några:
 
"Det var den bästa Anturadagen hittills."
 
"Mycket spännande föreläsningar och användarfall. Pampigt upplägg, fin lokal och jag hade stort nöje att delta i det."
 
"Vilket lyckat event, kul att få inspireras av andra användare och att få träffas i ett mindre formellt sammanhang!"
 
"Underbar produktion!"
 
"Tack för en mycket bra och givande dag!"
 
"Inte bara det bästa Antura-eventet hittills utan det bästa eventet någonsin, alla kategorier."

 
Med dessa ord vill vi tacka alla kunder, partners och anställda som var med och skapade Anturadagen 2024 till ett så lyckat evenemang. Vi ser redan fram emot nästa års Anturadag 2025!

Anturas VD och styrelse hälsade alla välkomna och kickstartade igång dagen.

Peter Kurzwelly, COO för AI Sweden, talade om AI:s utveckling och dess påverkan på företag och samhälle, samt hur man förbereder sig för en AI-driven framtid.

Kristian Lundberg, Chef Projekt och utredning och Johan Hall, Senior verksamhetsutvecklare Affärsområde värme och kyla på Tekniska verken i Linköping bjöd på dagen första kundpresentation.

Dan Mårtensson, fastighetsutvecklingschef på Victoriahem, delade med sig av deras transformationsresa med Antura.

Stefan Warnberg, Project Support Manager, Swedavia Projektstöd, berättade om Swedavias tolvåriga resa med Antura som projektverktyg.

På Anturas keynote om att öka kundvärdet med AI presenterade VD Mattias Andersson tillsammans med flera medarbetare Anturas olika AI-satsningar.

På eftermiddagen höll Peter Kurzwelly en interaktiv AI-workshop och paneldebatt. Publiken beskrev olika utmaningar via Mentimeter, och panelen diskuterade AI-lösningar.

Best Implementation Award 2024, Public Sector: Telge

Best Implementation Award 2024, Private Sector: Duni

Augustifamiljen bjöd på flera fantastiska musikstunder under dagen.

Efter ett fullspäckad program avslutades Anturadagen med en fantastisk stand-up show av Jesper Rönndahl.

Bildreportage från Anturadagen 2024